Verslagje workshop Mozaïeken op vrijdagmiddag 20 en 27 mei 2011.

Op vrijdagmiddag 20 mei jl. gingen we van start met stukjes wandtegels in diverse kleuren. Er waren 6 aanmeldingen. Maar niet getreurd we gingen van start en de vrijwilligers Renata, Sjannie en Wilma waren blij dat het eindelijk zover was.

Er ging een groot oud gordijn over de aaneengeschoven tafels zodat er toch ruim 8 werkplekken kwamen en hierop werden 3 emmers tegelstukjes in diverse kleuren door elkaar heen op de tafels gezet en vele bakjes met mooie knallende kleuren. Ook aan diverse kniptangen en tegelsnijders was gedacht.

De deelnemers hadden elk hun eigen voorwerp mee gebracht en wisten op zich wat ze wilden gaan mozaïeken. 2 hadden een fruitschaal meegebracht, 2 een houten dienblad, 2 een houten

Multiplexplaat om hierop aan hun idee in mozaïek te gaan werken. Renata, Sjannie en Wilma gaven instructies en wat advies betreffende kleurencombinaties en hoe de tegelstukjes te verwerken. Ook werd er kant en klare tegellijm in schone boterbakjes gedaan met houten verflatjes als spatels om de tegelstukjes in te smeren met lijm. Iedereen ging vol goede moed aan de slag. Bianca had zelf een rechthoekig multiplex plaatje bij om hierop haar huisnummer te gaan maken. Wim had al diverse mallen uitgezaagd uit een MDF plaat en geschuurd en de kopkanten geschilderd voor het geval dat iemand niets bij had en wist. Hij liet een spiegellijst zien, een grote vlinder, 2 kleinere vlinders en huisnummer- of naamplaatjes.

Wim stelde Bianca voor om een ovaalvormige mal te gaan gebruiken omdat haar plaatje wat aan de grote kant was. Bianca vond dit een goed idee en Renata ging meteen aan de slag om het huisnummer op het plaatje te tekenen. Harold en Kristel gingen aan de slag met hun fruitschaal in diverse kleurtinten zomaar door elkaar heen. Joke wilde de zee op het strand nabootsen in diverse kleuren donker- en lichtblauw, groenig zeewater, beige en geelwit als strand. Elly maakt een dienblad met het sterrenbeeld Vissen voor haar dochter en Wim een vlinder in een bamboe lijst als schilderij voor in de tuin.

Het vorderde al aardig en met 2 rondjes koffie, thee of limonade met een heerlijk plakje cake was het gezellig en ontspannen. Aan het einde van de middag was iedereen voldaan en keek men uit naar de volgende workshop om de werkstukken af te maken.

Op vrijdagmiddag 27 mei was de 2e workshopmiddag. Harold was jarig geweest en had chocolaatjes meegebracht en ook Sjannie had koek en wat te knabbelen bij. De middag vorderde gestaag, Kristel had haar schaal af en begon aan haar dienblad.

Kristel was dinsdag aan haar hand geopereerd en was toch gekomen. Ze had hulp nodig, dit was geen probleem de dames hielpen haar meteen. Bianca ging aan de slag om een naamplaatje te maken. Ook Wieske kwam eens kijken en had haar zoontje Martijn bij. Na de kat uit de boom gekeken te hebben nam Martijn plaats op een barkruk naast een oudere meneer die hem op zijn gemak had gesteld en gewoon buurte alsof Martijn zijn kleinzoon was. Het café is gewoon open en hier en daar zaten wat oudere mensen wat te drinken en te buurten. Wieske bood spontaan haar hulp aan Bianca aan.

De gastvrouw die achter de bar stond gaf ons een rondje van de zaak, ‘n leuke verrassing toch. Samen met de vrijwilligers is besloten om de werkstukken thuis in te wassen, door Sjannie, Wilma en Wim. Dit is een knoeiboel en niet geschikt om dit in het café te doen. Zodoende was de workshop voor de deelnemers voorbij. De gastvrouwen achter de bar waren zeer tevreden over ons optreden en het opruimen en stofzuigen van de ruimte. We hebben de dames voor hun gastvrijheid bedankt en tot ziens gezegd en hopelijk tot en volgende keer. We proberen op de volgende café avond op 23 juni de ingewassen werkstukken weer kant-en-klaar af te leveren aan de deelnemers. Iedereen vond dit een goed plan en bedankten de vrijwilligers voor deze prettig verlopen workshop.

Van onze reporter Wim Staal.